E-86-12 WISCONSIN ETHICS OPINIONS

E-86-12 Lawyer holding legislative office
representing persons in proceedings in
which employees of the same
governmental unit testify

Question

May alawyer-county board member or state legislator represent personsin
Chapter 48 (Children’s Code) and Chapter 49 (Public Assistance) proceedings
in which employees of the same governmental unit testify?

Opinion

Provided that a lawyer-legislator or lawyer-county board member abstains
from participating in or otherwise attempting to influence legislative actions
specifically and directly affecting such employees individualy (e.g., estab-
lishment of salary or conduct of a personnel action), the Professional Ethics
Committee believes that no basis exists for a per se prohibition against such
representation. See, e.g., State Bar Formal Ethics Opinion E-75-25, 57 Wis. Bar
Bull. 54-55 (June 1984); and, in accord, Gomez v. Superior Court, 149 Ariz. 223,
717 P.2d 902 (1986).

However, the committee would remind such lawyers of the prohibition
against using apublic position to gain an advantage for him or herself or aclient.
SCR 20.46(2), SCR 20.48(4) and SCR 20.49(3).
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